Rodzynki, czyli suszone jagody najróżniejszych gatunków winorośli, dawno temu zyskały uznanie wielbicieli wykwintnego smaku z wszystkich zakątków świata. Największymi wytwórcami tych słodkich przekąsek są dziś Amerykanie, Turcy i Irańczycy, zaś najbardziej znaną odmianą — sułtanki. Rodzynki doskonale akcentują smak ciast i deserów, wspaniale kontrastują z pikantnymi składnikami dań. Są zdrowym smakołykiem przygryzanym między posiłkami, bogatym w żelazo, potas, cynk, fosfor i jod. Dzięki zawartości wapnia i boru, zapobiegają osteoporozie, zgromadzone w nich witaminy C i E walczą z wolnymi rodnikami, a błonnik pomaga pokonać zaparcia. Mogą zawierać 55-70 proc. cukrów (głównie glukozy i fruktozy), dlatego też ich krystalizowanie się wewnątrz owocu jest zupełnie naturalnym stanem. Aby rozpuścić cukier, wystarczy na krótko zanurzyć rodzynki w gorącej wodzie, mleku lub soku.
- Produkt może zawierać orzeszki ziemne, inne orzechy oraz sezam.
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
KOD EAN OPAKOWANIA JEDNOSTKOWEGO: 5905027000208
KOD EAN OPAKOWANIA ZBIORCZEGO: 5905027000550
ŚREDNIA WARTOŚĆ ODŻYWCZA | w 100g produktu | w porcji 30 produktu |
Wartość energetyczna | 1215kJ/287 kcal | 365kJ/86 kcal |
Tłuszcz | 0,5 g | 0,2 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | <0,1 g |
Węglowodany | 65 g | 20 g |
- w tym cukry | 65 g | 20 g |
Błonnik | 6,5 g | 2 g |
Białko | 2,3 g | 0,7 g |
Sól | 0,05g | 0,02 g |